Sałata z młodych liści z figami, orzechowym pesto i grzankami z kozim serem
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Pesto:
1 upakowana szklanka świeżych liści bazylii
¼ szklanki prażonych orzeszków piniowych
1 mały ząbek czosnku
¼ szklanki startego świeżego parmezanu
1 duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
¼ szklanki oliwy extra vergine
grzanki z kozim serem
½ świeżej bagietki, pokrojonej na kromki o grubości około 1,5 cm
¼ szklanki miękkiego koziego sera
1 łyżka oliwy extra vergine
sałata
½ szklanki suszonych fig, pokrojonych na plasterki
4 szklanki młodych liści mieszanej sałaty
1/3 szklanki dojrzałego octu balsamicznego, zredukowanego do gęstego syropu
Przygotowanie:
Zmiksuj w blenderze bazylię, orzeszki piniowe, czosnek i parmezan z solą i pieprzem. Miksując wlewaj powoli cienkim strumieniem oliwę, aż pesto będzie miało odpowiednią konsystencję.
Posmaruj kromki bagietki kozim serem. Skrop oliwą i opiecz przez kilka minut, aż ser lekko się zezłoci. Włóż do dużej miski liście sałaty i figi. Dodaj 4 łyżki pesto i wymieszaj. Podaj sałatkę zwieńczoną dwiema grzankami z kozim serem, skropioną syropem balsamicznym.
© Nadia G.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W