Ryż z grochem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 50 g śmietanki kokosowej
- 2 dymki
- 3-4 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 225 g nikli indyjskiej lub czerwonej fasoli
- 900 g ugotowanego ryżu
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Niklę zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzić, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 45-60 minut, aż będzie miękka. Od czasu do czasu ew. podlać wodą. Posolić pod koniec gotowania. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dymkę oczyścić i posiekać. Ugotowaną fasolę odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Wmieszać mleko kokosowe, tymianek, czosnek i dymkę. Dodać ryż, zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Mieszając gotować kilka minut na średnim ogniu, aż wszystko będzie ciepłe. Usunąć gałązki tymianku i podawać na dużym półmisku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W