Revueltos z sałatką z białej rzodkwi
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Revueltos:
½ kg kapusty rzymskiej (boćwiny)
2 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
6 jaj
niewielka garść posiekanej natki
4 kromki ciemnego pieczywa
Sałatka:
2 młode białe rzodkwie (daikon)
2 młode czerwone rzodkwie japońskie lub kilka rzodkiewek
pęczek młodej rzepy
250 g kapusty sitowatej lub szpinaku
sok z połowy cytryny
3-4 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na cienkie plastry. Włożyć na 10 minut do lodowatej wody, potem odcedzić. Włożyć do miski i dodać opłukaną i osuszoną kapustę sitowatą. Do soku z cytryny dodać tyle oliwy, aby zrównoważyć jego kwaśny smak, doprawić i roztrzepać. Dressingiem polać warzywa i wymieszać podrzucając. Ułożyć na talerzach. Kromki chleba opiec, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, opryskać oliwą i ułożyć obok sałatki. Odciąć liście boćwiny od łodyg, łodygi pokroić na małe kawałki. Liście zblanszować w dużej ilości osolonego wrzątku przez dwie minuty, odcedzić i natychmiast wrzucić do zimnej wody. Łodygi ugotować na półtwardo i również wrzucić do zimnej wody. Drobno posiekać pozostały czosnek. W niedużym rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i zrumienić czosnek. Dodać łodygi boćwiny, doprawić i smażyć na silnym ogniu przez pięć minut często mieszając. Przesiekać liście boćwiny i dodać do rondla. Zmniejszyć ogień i dusić około dwóch minut.
Jaja wybić do miski, doprawić i lekko roztrzepać. Wlać do rondla i mieszać, aż się zetną.
Gotowe revueltos wyłożyć na chleb.
Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W