Ravioli jagodowe z siei
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 50 ml soku z czarnych jagód
- sól
- trochę wody
- trochę oliwy
Farsz:
- 1 wędzona sieja, oczyszczona
- ½ bulwy fenkułu, drobno posiekanego i usmażonego
- ½ ząbka czosnku, posiekanego i usmażonego
- 1 cebula, posiekana i usmażona
- olej
- sól
- czarny pieprz
- 1 opakowanie sera ricotta
- oliwa truflowa
- 200 g parmezanu, startego
- skórka pomarańczowa, otarta
Przybranie:
Sos z pasternaku:
- 1 szalotka, posiekana
- 1 korzeń pasternaku, obrany i pokrojony na małe kawałki
- 50 ml śmietany
- 100 ml wody
- 150 ml białego wina
- sól
- czarny pieprz
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
- 4-5 łyżeczek białego octu winnego
- oliwa truflowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki ciasta rękami lub mikserem. Wyrabiając rękami, uzbrój się w cierpliwość. Zagniataj 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe, owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Wymieszaj składniki farszu i odstaw na bok.
Przepuść ciasto przez maszynkę do wałkowania co najmniej 6 razy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wywałkuj dwa długie i wąskie placki. Ciasto powinno być niemal przezroczyste.
Połóż jeden placek ciasta na stolnicy. Rozłóż na nim równomiernie małe porcje farszu. Przykryj drugim plackiem. Wycinaj metalową foremką okrągłe ravioli. Sklej ravioli wodą. Gotuj 4-5 minut.
Podawaj z sosem z pasternaku. Przybierz ikrą z łososia i posyp tartym parmezanem. Możesz podawać ravioli polane stopionym masłem.
Sos z pasternaku:
Podsmaż pasternak w rondlu. Dodaj szalotkę i smaż dalej. Wlej wino, śmietanę, wodę i biały ocet winny. Gotuj na małym ogniu, aż pasternak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki sos ręcznym blenderem. Dodaj kilka kropli oliwy truflowej. Przybierz szczypiorkiem. Podawaj z ravioli z siei.
Wymieszaj składniki farszu i odstaw na bok.
Przepuść ciasto przez maszynkę do wałkowania co najmniej 6 razy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wywałkuj dwa długie i wąskie placki. Ciasto powinno być niemal przezroczyste.
Połóż jeden placek ciasta na stolnicy. Rozłóż na nim równomiernie małe porcje farszu. Przykryj drugim plackiem. Wycinaj metalową foremką okrągłe ravioli. Sklej ravioli wodą. Gotuj 4-5 minut.
Podawaj z sosem z pasternaku. Przybierz ikrą z łososia i posyp tartym parmezanem. Możesz podawać ravioli polane stopionym masłem.
Sos z pasternaku:
Podsmaż pasternak w rondlu. Dodaj szalotkę i smaż dalej. Wlej wino, śmietanę, wodę i biały ocet winny. Gotuj na małym ogniu, aż pasternak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki sos ręcznym blenderem. Dodaj kilka kropli oliwy truflowej. Przybierz szczypiorkiem. Podawaj z ravioli z siei.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W