Puree ziemniaczne z cabernetem

Puree ziemniaczne z cabernetem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.113)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 x 750 ml butelka cabernet sauvignon
  • 1 szklanka 36% śmietany
  • 1/2 szklanki masła
  • 6 dużych ziemniaków do pieczenia
  • obranych i umytych
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wino wlać do dużego garnka i redukować na małym ogniu, aż stanie się gęste jak syrop i zostanie jakaś szklanka. Wmieszać śmietanę i masło. Mieszać do czasu, aż masło całkowicie się stopi.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki i gotować je na parze, aż będą miękkie. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Winny syrop przelać do ugotowanych ziemniaków i porządnie je utłuc. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki okażą się zbyt suche, dodać masło, śmietanę lub mleko.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA