Puree ziemniaczne z cabernetem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.113)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 x 750 ml butelka cabernet sauvignon
- 1 szklanka 36% śmietany
- 1/2 szklanki masła
- 6 dużych ziemniaków do pieczenia
- obranych i umytych
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wino wlać do dużego garnka i redukować na małym ogniu, aż stanie się gęste jak syrop i zostanie jakaś szklanka. Wmieszać śmietanę i masło. Mieszać do czasu, aż masło całkowicie się stopi.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki i gotować je na parze, aż będą miękkie. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Winny syrop przelać do ugotowanych ziemniaków i porządnie je utłuc. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki okażą się zbyt suche, dodać masło, śmietanę lub mleko.
Ziemniaki pokroić w ćwiartki i gotować je na parze, aż będą miękkie. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Winny syrop przelać do ugotowanych ziemniaków i porządnie je utłuc. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki okażą się zbyt suche, dodać masło, śmietanę lub mleko.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W