Pudding z owoców tropikalnych
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
- 450 g mieszanki owoców tropikalnych
- np. gujawa
- ananas
- mango
- kiwi
- papaja
- miechunka. Należy je obrać i pokroić w średnią kostkę
- 10 kromek białego chleba bez skórki
- 300 ml soku owocowego (pomarańczowy
- ananasowy
- żurawinowy)
- 100 g miałkiego cukru (ilość zależy od słodyczy owoców i można dodać mniej)
- sok i skórka starta z 1 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu na małym ogniu podgrzewać cukier, sok z cytryny i sok owocowy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać wszystkie owoce i gotować przez 3-5 minut, zależnie od stopnia ich dojrzałości. Kokilki wyłożyć folią spożywczą tak, by wystawała na zewnątrz. Następnie wyłożyć dokładnie kromkami chleba. Wypełnić owocami, dolać część syropu, w którym się gotowały. Przykryć krążkami wyciętym z kromki chleba. Zawinąć folię spożywczą do środka tak, by przykryła wierzch puddingu. Przykryć talerzykami i docisnąć. Zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z kokilek na talerzyki. Podawać z lodami waniliowymi i syropem śliwkowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W