Pudding z owoców tropikalnych

Pudding z owoców tropikalnych
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Składniki:

  • 450 g mieszanki owoców tropikalnych
  • np. gujawa
  • ananas
  • mango
  • kiwi
  • papaja
  • miechunka. Należy je obrać i pokroić w średnią kostkę
  • 10 kromek białego chleba bez skórki
  • 300 ml soku owocowego (pomarańczowy
  • ananasowy
  • żurawinowy)
  • 100 g miałkiego cukru (ilość zależy od słodyczy owoców i można dodać mniej)
  • sok i skórka starta z 1 cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu na małym ogniu podgrzewać cukier, sok z cytryny i sok owocowy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać wszystkie owoce i gotować przez 3-5 minut, zależnie od stopnia ich dojrzałości. Kokilki wyłożyć folią spożywczą tak, by wystawała na zewnątrz. Następnie wyłożyć dokładnie kromkami chleba. Wypełnić owocami, dolać część syropu, w którym się gotowały. Przykryć krążkami wyciętym z kromki chleba. Zawinąć folię spożywczą do środka tak, by przykryła wierzch puddingu. Przykryć talerzykami i docisnąć. Zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z kokilek na talerzyki. Podawać z lodami waniliowymi i syropem śliwkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA