Ptysie Claude

Ptysie Claude
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 53)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
30

Składniki:

  • 250 ml wody

  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz
  • 80 gr. masła
  • 150 gr. mąki
  • Tarty ser gruyère
  • 4 - 5 jaj

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180/200°C (bez termoobiegu).
Wlej do rondla wodę i dodaj masło w wiórkach oraz sól.
Przykryj i postaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty, zdejmij z ognia i wsyp mąkę (na jeden raz). Energicznie wymieszaj szpatułką. Podgrzej 2 minuty na ogniu, ciągle mieszając.
Zdejmij z ognia i dodaj kolejno jaja. Mieszaj po dodaniu każdego jaja, tak by masa odpowiednio je wchłonęła.
Przenieś masę do rękawa cukierniczego i zrób co 3-4 cm niewielkie stosiki na płycie z papierem do pieczenia.
Posyp serem gruyère i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Podawać na ciepło z kieliszkiem burgunda.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA