Ptysie Claude
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 53)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 30
Składniki:
-
250 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz
- 80 gr. masła
- 150 gr. mąki
- Tarty ser gruyère
- 4 - 5 jaj
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180/200°C (bez termoobiegu).
Wlej do rondla wodę i dodaj masło w wiórkach oraz sól.
Przykryj i postaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2 minuty, zdejmij z ognia i wsyp mąkę (na jeden raz). Energicznie wymieszaj szpatułką. Podgrzej 2 minuty na ogniu, ciągle mieszając.
Zdejmij z ognia i dodaj kolejno jaja. Mieszaj po dodaniu każdego jaja, tak by masa odpowiednio je wchłonęła.
Przenieś masę do rękawa cukierniczego i zrób co 3-4 cm niewielkie stosiki na płycie z papierem do pieczenia.
Posyp serem gruyère i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Podawać na ciepło z kieliszkiem burgunda.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W