Ciasta wielkanocne
Najczęściej podawane, słodkie wielkanocne przysmaki to mazurki, np. kajmakowy lub czekoladowy i babki. Bardzo popularna jest babka drożdżowa. Najlepiej smakuje z kruszonką lub lukrem. Pyszne są też babki nieco bardziej wilgotne w teksturze: babka marchewkowa i cytrynowa. Wśród wielkanocnych ciast pojawiają się serniki i torty. Ciasta z masy serowej przygotowuje się z polewą, rosą lub dodatkiem owoców, np. brzoskwiń. Pascha to tradycyjny wielkanocny wypiek przygotowywany na bazie twarogu lub mleka. W święta podaje się też kruche ciasteczka i babeczki.
Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny przygotowuje się na kruchym spodzie, z pomadą oraz polewą. Do zrobienia kruchego ciasta potrzeba mąki, cukru pudru, masła, żółtka jaj oraz śmietany. Pyszną pomadę do mazurka kajmakowego przyrządza się z masy kajmakowej z puszki lub roztopionych cukierków krówek. Na nią najlepiej położyć kwaskowaty dżem, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Następnie ozdabia się je polewą przygotowaną z masła, gorzkiej czekolady, cukru oraz słodkiej śmietanki. Mazurek czekoladowy powstanie po przełożeniu kruchego ciasta pomarańczowym, cytrynowym lub różanym dżemem i udekorowaniu polewą czekoladową. Ciasto najlepiej ozdobić bakaliami, tartą skórką pomarańczową lub cukrem pudrem.
Babki i babeczki wielkanocne
Najbardziej popularnym wielkanocnym przysmakiem jest babka drożdżowa. Zaraz za nią plasuje się babka piaskowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzebne są: cukier, jaja, mąka, drożdże, ciepłe mleko, masło i sól. Do drożdżówki pasują także: skórka pomarańczowa, bakalie i kruszonka z masła, cukru pudru oraz mąki pszennej. Ciasto na babkę piaskową przygotowuje się z masła, jaj, cukru, mąki pszennej i mąki ziemniaczanej oraz soli. Kolejnym wielkanocnym przysmakiem jest babka cytrynowa, którą najlepiej ozdobić lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i gorącej wody. Miękki i wilgotny deser na wielkanocny stół to drożdżowa babka marchewkowa. Następne drożdżowe ciasto idealne na wielkanocny stół to chałka zwijana w warkocze. Równie pyszna jest babka marcepanowa zrobiona z masła, jaj, mielonych migdałów, marcepanu, mąki, proszku do pieczenia, soli i aromatu migdałowego. Delikatne ciasto na serową babkę powstanie m.in. z kremowego serka homogenizowanego, który najlepiej oprószyć cukrem pudrem. Do zrobienia słodkich babeczek potrzebne są: proszek do pieczenia, cukier, mąka, a także jajko, olej, mleko i cukier wanilinowy. Na wielkanocny stół podaje się nie tylko słodkie, ale też wytrawne ciasta, np. babkę ziemniaczaną. Do jej przygotowania potrzeba cebuli, ziemniaków, kiełbasy, wędzonego boczku, mąki oraz majeranku, czosnku, pieprzu i soli.
Torty wielkanocne
Na wielkanocnym stole często pojawiają się torty, np. makowy z kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Słodki i pyszny jest też bezowy tort z gorzką czekoladą i kremem z mascarpone. W czasie Świąt warto podać również tort przekładany kremem tiramisu lub orzechowo-czekoladowe ciasto na biszkoptowym cieście. Do dekoracji tortów wykorzystuje się bakalie, polewy bądź różnokolorowe posypki.
Wielkanocne przysmaki
Inne wielkanocne przysmaki to kruche ciasteczka wielkanocne, np. maślane. Do ich zrobienia potrzeba: masła, mąki krupczatki, żółtek jaj, cukru pudru, kwaśnej śmietany i cukru wanilinowego. Bardzo smaczne są wielkanocne ciastka z kremem cytrynowym. Aby je przygotować, potrzebne są: jajo, cukier, masło, mąka, proszek do pieczenia i sól. Krem powstaje z cukru pudru, soku z cytryny, żółtek i masła. Kolejnym przysmakiem na świąteczny stół są serniki, np. z rosą, brzoskwiniami lub wiedeński. Masę przygotowuje się z półtłustego sera, cukru, masła, jaj, mąki ziemniaczanej i aromatu waniliowego. Ciasto można ozdobić polewą zrobioną z masła, roztopionej czekolady lub kakao oraz cukru. Na wielkanocny stół pasuje biszkopt przełożony kremem śmietankowym lub czekoladowym i smażonymi jabłkami. Tradycyjny przysmak świąteczny to pascha wielkanocna, czyli wilgotne, słodkie ciasto w kształcie chlebka, robione z twarogu lub mleka z dodatkiem bakalii.