Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- ½ szklanki daktyli
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- 2 goździki
- szczypta soli
- skórka starta z pomarańczy
- 120 g masła
- 150 g ciemnego cukru trzcinowego np. Muscovado
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- Kruszonka:
- 4 czubate łyżki mąki
- 2 czubate łyżki poszatkowanych orzechów włoskich lub laskowych
- 70 g schłodzonego masła
- 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę ucieramy palcami. Jak masa zacznie przypominać żwirek, odstawiamy ją, najlepiej do lodówki.
Daktyle zalewamy wodą i podgotowujemy. Gdy zmiękną, odcedzamy je i ucieramy blenderem na pastę.
Dodajemy do puree z dyni.
Ziele angielskie i goździki ucieramy w moździerzu. Razem ze startą skórką z pomarańczy, jogurtem oraz z cynamonem dodajemy do puree dyniowego.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodając po trochu cukier muscovado, następnie dodajemy stopniowo jaja i na koniec mus z dyni. Mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do mokrych składników. Całość ucieramy drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Daktyle zalewamy wodą i podgotowujemy. Gdy zmiękną, odcedzamy je i ucieramy blenderem na pastę.
Dodajemy do puree z dyni.
Ziele angielskie i goździki ucieramy w moździerzu. Razem ze startą skórką z pomarańczy, jogurtem oraz z cynamonem dodajemy do puree dyniowego.
Masło ucieramy, aż będzie puszyste, dodając po trochu cukier muscovado, następnie dodajemy stopniowo jaja i na koniec mus z dyni. Mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do mokrych składników. Całość ucieramy drewnianą łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z dyni
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W