Proste ciasto francuskie z masłem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 175 g mąki
- szczypta miałkiej soli
- 130 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kostkę 1 cm
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 130 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsyp mąkę i sól do dużej miski, dodaj sok cytrynowy, wrzuć masło i mieszaj rękami, podlewając wodą, aż składniki się skleją i powstanie miękkie ciasto. Zbierz całą mąkę ze ścianek miski i wyłóż ciasto na posypany mąką blat.
Ruchami od środka ku brzegom, rozwałkuj w prostokąt ok. 10 cm x 30 cm i ułóż krótkim bokiem do siebie. Zawiń do góry dolną jedną trzecią ciasta i przykryj ją górną jedną trzecią. Obróć o 90°.
Powtórz wałkowanie i składanie jeszcze 3 razy, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli po drugim razie ciasto zrobi się zbyt ciepłe i trudne do wałkowania, owiń je folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. Potem dokończ czynności.
Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Ruchami od środka ku brzegom, rozwałkuj w prostokąt ok. 10 cm x 30 cm i ułóż krótkim bokiem do siebie. Zawiń do góry dolną jedną trzecią ciasta i przykryj ją górną jedną trzecią. Obróć o 90°.
Powtórz wałkowanie i składanie jeszcze 3 razy, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli po drugim razie ciasto zrobi się zbyt ciepłe i trudne do wałkowania, owiń je folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. Potem dokończ czynności.
Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W