Profiterolki z sosem czekoladowym i lodami waniliowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 duże jajko
- 1 porcja ciasta parzonego
- 250 gramów słodko-gorzkiej czekolady
- drobno pokrojonej
- 1 miarka mleka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- ¼ miarki bardzo drobnego cukru
- 2 łyżki masła
- pokrojonego
- lody waniliowe
- do dekoracji
- cukier puder
- do przyprószenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Ubić jajko z 1 łyżeczką wody, odstawić. Wyłożyć dwie duże blachy papierem do pieczenia. Włożyć ciasto parzone do torby z 1,5 cm końcówką do wyciskania. Formować 5-centymetrowe okrągłe porcje, w odstępach ok 2,5 cm. Wygładzić wilgotnym palcem powierzchnię, aby ciasto równo wyrosło. Posmarować powierzchnię ubitym jajkiem z wodą. Piec ok. 25 minut do koloru złoto–brązowego. Profiterolki powinny być lekkie i puste w środku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W