Polędwiczki w pomarańczowym sosie z chili
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- sok wyciśnięty z 2-3 pomarańczy
- 1 polędwiczka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 cm świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy ok. 4 łyżkami soku z pomarańczy. Do rondelka wlewamy resztę soku, dodajemy poszatkowaną papryczkę chili, drobno pokrojony imbir i rozmaryn. Podgrzewamy, dodajemy miód i odparowujemy lekko sos. Doprawiamy go solą i jak zacznie się mocno gotować, zmniejszamy gaz i jeszcze gotujemy ok. 4 minut. Do kubeczka wlewamy ok. 100 ml wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy do sosu pomarańczowego i szybko mieszamy. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy do niego wodę, jeśli zbyt rzadki, dorabiamy wodę z mąką ziemniaczaną. Sos odstawiamy i przesmażamy polędwiczki, na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy i na rozgrzany tłuszcz kładziemy polędwiczki. Obsmażamy je niezbyt długo, dla pewności przekrawamy kawałek i sprawdzamy, czy mięso w środku doszło. Przekładamy do rondelka z sosem i krótko razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W