Pizza z kozim serem i pesto
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Ciasto
2 filiżanki mąki orkiszowej
pół filiżanki oliwy
pół filiżanki wody
spora szczypta soli
oliwa z oliwek
Dodatki
filiżanka prażonych orzechów makadamia, migdałów lub orzeszków piniowych
pęczek bazylii lub kolendry
2 łyżki parmezanu
ząbek czosnku
sól
pół filiżanki sera koziego lub sera bocconcini
dojrzały pomidor
pół filiżanki liści bazylii
Przygotowanie ciasta
Wsypujemy mąkę do miski. Mieszamy oliwę, wodę i sól i powoli wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt kleiste, możemy dodać mąki. Formujemy kulę z ciasta. Wałkujemy i przenosimy ciasto na blachę do pieczenia.
Dodatki (pesto)
Orzechy pieczemy w piekarniku, aż się zrumienią. Uważajmy, ponieważ łatwo się przypalają. W moździerzu lub blenderze rozdrabniamy zioła, orzechy, ser, czosnek i sól. Powoli wlewamy oliwę. Powinna powstać wilgotna pasta. Rozprowadzamy pesto na cieście. Układamy kozi ser lub bocconcini. Dodajemy plasterki pomidora i liście bazylii. Skrapiamy wszystko oliwą i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypujemy pieprzem. Serwujemy z dużą miską sałaty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W