Pizza margerita z mozzarellą di bufala
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- mąka kukurydziana (do podsypywania)
- 1 kula ciasta na pizzę (patrz wcześniejszy przepis)
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 1 duży pomidor
- pokrojony w cienkie plastry
- 175 g kula mozzarelli di buffala
- osuszonej i pokrojonej w plastry (patrz uwaga)
- 3 łyżki stołowe świeżej bazylii w cienkich plasterkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Postaw kratkę na dole piekarnika. Ustaw na niej kamień do pieczenia pizzy albo odwrócony talerz żaroodporny. Piekarnik rozgrzej do 260°C. Pozostaw w nim kamień lub talerz, żeby dobrze się rozgrzał. W miseczce wymieszaj czosnek z oliwą. Odstaw. Nieco mąki kukurydzianej wysyp na gorący kamień lub talerz oraz na deskę. Rozpłaszcz kulę z ciasta, aby powstał placek o średnicy ok. 25 cm. Połóż placek na desce. Posmaruj oliwą. Rozłóż plastry pomidorów i sera. Zsuń pizzę na kamień i piecz przez około 15 minut, aż będzie złocista. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posyp bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W