Pizza libańska
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 42)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia libańska
Składniki:
- 600 g mąki
- jajko
- 500 g jogurtu
- sól
- pokrojony pomidor
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- pół posiekanej cebuli
- mielona jagnięcina
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta sumaku
- oliwa
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrobić ciasto z mąki, jajka, jogurtu i szczypty soli. Uformować kulę, przykryć i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Na oliwie podsmażyć cebulę i mięso. Dodać ziele angielskie, sumak i koncentrat pomidorowy. Na koniec dołożyć świeży pomidor i smażyć, aż sok odparuje. Ciasto podzielić na porcje i uformować spody do pizzy. Przełożyć na blachę, pokryć przygotowanymi dodatkami, skropić oliwą i posolić. Piec przez 10 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W