Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 1 płat żeberek wieprzowych
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka kolendry
- 1 filiżanka brązowego cukru
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonych papryczek chili
- 1 papryczka chili Scotch bonnet
- 1 filiżanka piwa
- 2 filiżanki białego wina
- 2 łyżki sosu Tabasco
- miód
- 4 goździki
- tymianek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- imbir
- sól i pieprz
- 5 liści laurowych
- sos Worcestershire
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usuwamy błonę i część tłuszczu z żeberek. Na wierzchu robimy skośne nacięcia w odstępie jednego centymetra. Mięso wkładamy do brytfanny. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie marynaty zaczynamy od utarcia w moździerzu uprażonych ziaren kolendry i kminu rzymskiego. Wsypujemy je do miski, dodajemy brązowy cukier, wędzoną paprykę, suszone papryczki chili, kilka goździków, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, liście laurowe, posiekany tymianek i papryczki chili Scotch bonnet razem z nasionami. Wlewamy sos Worcestershire, piwo i białe, słodkie wino. Mieszamy.
Marynatę wykładamy na płat żeberek i wcieramy we wszystkie zakamarki. Dodajemy miód, który również rozprowadzamy na całej powierzchni mięsa. Zakrywamy żeberka folią aluminiową i marynujemy przez 12 do 24 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C, wstawiamy żeberka i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie odwracamy mięso i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy, aż żeberka przyrumienią się z wierzchu. Podajemy z sosem chili.
Marynatę wykładamy na płat żeberek i wcieramy we wszystkie zakamarki. Dodajemy miód, który również rozprowadzamy na całej powierzchni mięsa. Zakrywamy żeberka folią aluminiową i marynujemy przez 12 do 24 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C, wstawiamy żeberka i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie odwracamy mięso i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy, aż żeberka przyrumienią się z wierzchu. Podajemy z sosem chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W