Pikantna ciecierzyca
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:
2½ łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula, drobno posiekana (około 1½ szklanki) i 1 mała cebula pokrojona na plasterki, do przybrania
8 ząbków czosnku, roztartych (2 łyżki)
1 ośmiocentymetrowy kawałek obranego świeżego korzenia imbiru, drobno posiekanego (3 łyżki)
1½ łyżeczki mielonego cynamonu
1½ łyżeczki garam masala
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2½ łyżeczki grubej soli
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 puszki ciecierzycy po 450 g, osączone (zachować 1 szklankę zalewy)
1 duży pomidor, pokrojony w ósemki, do przybrania
3 świeże zielone ostre papryczki chili, pokrojone wzdłuż, bez pestek, do przybrania
Przygotowanie:
Rozgrzać dużą patelnię i kolistym ruchem rozprowadzić po dnie olej. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Podsmażać 5 do 6 minut do miękkości, na jasnozłoty kolor. W miseczce wymieszać cynamon, garam masalę, kmin, kolendrę, goździki, pieprz kajeński i sól. Dodać do cebuli. Podsmażać, mieszając 1-2 minuty, żeby przyprawy się lekko uprażyły. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut, by połączyć smaki. Mieszanina powinna mieć intensywnie czerwony kolor. Wrzucić ciecierzycę i wlać szklankę zachowanej wcześniej zalewy. Mieszać, aż składniki się połączą. Przykryć i dusić 10 minut na średnim ogniu. Na kilka ostatnich minut zdjąć pokrywkę. Zdjąć z ognia i odstawić na bok, żeby ciecierzyca wchłonęła smak przypraw. W razie potrzeby doprawić solą.
Podawać w płaskiej misce z przybraniem z plasterków cebuli, ósemek pomidorów i kawałków zielonej chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia arabska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W