Pierś kurczaka nadziewana kiełbaską Cumberland
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach w rodzinnych stronach
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 175 g kiełbasy Cumberland (lub białej surowej kiełbasy)
- 4 listki bazylii
- 2 suszone na słońcu pomidory
- przekrojone na pół
- 1 łyżka oliwy
- sok z jednej cytryny
- 150 g cienkich plastrów dojrzewającej szynki
- sól i pieprz do smaku
- listki sałaty
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ostrym nożem zrobić kieszonki w piersiach kurczaka. Do każdej kieszonki włożyć po pół kiełbaski (wycisnąć mięso z osłonki) oraz po listku bazylii i po pół suszonego pomidora. Piersi kurczaka skropić oliwą, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i ciasno owinąć plastrem szynki, a następnie zapakować w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie rozchylić delikatnie folię i nakłuć mięso patyczkiem. Jeśli płyn, który wypłynie, będzie przezroczysty, mięso jest upieczone. Odstawić upieczone piersi na co najmniej pięć minut, a następnie pokroić w skośne plastry i podawać na listkach sałaty, polane sosem, który zebrał się w folii almuminiowej podczas pieczenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W