Pierś kaczki w cieście orzechowym wg Karine
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 62)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
2 piersi kacze
- 100 gr orzechów włoskich
- 100 gr masła
- 3 duże suchary
- 2 łyżeczki musztardy orzechowej
- 1 łyżka śmietany
- trochę likieru orzechowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto: zmiksuj orzechy, suchary i masło. Ułóż masę między dwiema warstwami papieru do pieczenia. Włóż na 15 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Zdejmij skórę z piersi korzystając z ostrego nożyka. Pokrój skórę na cienkie paseczki i podsmaż je w garnku, w którym zmieszczą się obie piersi. Gdy wytopią się dwie łyżki tłuszczu kaczego, wyjmij paski skóry i podsmaż na tym tłuszczu obie piersi, na dużym ogniu. Po 2 minuty na stronę.
3. Ostudź piersi przez 5 minut. Ułóż je na warstwie ciasta i wykrój ciasto na wymiar piersi, wokół obwodu. Wycinaj z zapasem, gdyż ciasto się skurczy. Połóż ciasto na piersi i wstaw do pieca. 10 minut wystarczy, jeśli ktoś lubi średnio wypieczoną pierś kaczki.
4. W tym czasie podlej garnek likierem orzechowym, wymieszaj i zestaw z ognia. Dodaj musztardę, trochę wody i odstaw jako sos.
Rady Julie:
Karine wstawia ciasto orzechowe do zamrażarki, żeby szybciej stężało.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź