Pierogi z fenkułem i serem

Pierogi z fenkułem i serem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Ciasto:
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 g suszonych drożdży
200 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
225 g mąki chlebowej

Farsz:
4 szalotki, obrane i pokrojone wzdłuż
7 łyżek oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
1 główka czosnku
4 główki kopru włoskiego
120 g sera koziego
50 g ricotty
1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Na niewielkiej suchej patelni delikatnie podprażyć nasiona kopru włoskiego (mogą wyskakiwać). Powinny zacząć wydzielać anyżkowy zapach, ale nie przypalić się. Ciepłe uprażone nasiona rozetrzeć w moździerzu. Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie i odstawić, żeby zaczęły pracować. Do mąki dodać oliwę, drożdżowy zaczyn i roztarte nasiona kopru. Połączyć i gnieść przez około 2 minuty. Od czasu do czasu podsypywać mąką, kiedy zaczyna się kleić, lub nawilżać dłonie, kiedy robi się za suche i mało plastyczne. Gotowe przełożyć do miski, przykryć wilgotną serwetą i odstawić. Szalotki opryskać dwiema łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem i wymieszać. Rozłożyć cienką warstwą na blasze. Główkę czosnku podzielić na ząbki, nie obierać. Opryskać dwiema łyżkami oliwy, posypać solą i pieprzem, wymieszać i wyłożyć cienką warstwą na blasze. Piec 20 minut. Szalotki powinny na brzegach lekko wyschnąć i zbrązowieć. Czosnek powinien się lekko zrumienić. Główki kopru włoskiego podzielić na pół i pokroić w poprzeczne półplastry. Rozgrzać w rondlu 3 łyżki oliwy, wrzucić koper i dusić na średnim ogniu często mieszając, aż zmięknie, zrumieni się i zmniejszy objętość. Upieczony czosnek i szalotki odstawić do ostygnięcia. Szalotki przesiekać, a czosnek wycisnąć z łupin. Kiedy koper przestygnie, dodać do niego szalotki i czosnek oraz rozdrobnione sery i wymieszać. Z rozwałkowanego ciasta wycinać koła o średnicy ok. 16 cm, nakładać farsz i zamykać. Aby ciasto lepiej się sklejało, brzegi można zwilżyć wodą.
Pierogi piec 20-30 minut. Jeśli za szybko się rumienią, można obniżyć temperaturę, a wydłużyć czas pieczenia. Pod koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec jeszcze 5 minut. Podawać, kiedy lekko ostygną.

Opracowane na podstawie programu „Szef kuchni w wielkim mieście”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA