Pieczony kurczak
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.116)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 duży kurczak z hodowli ekologicznej
- 4 marchewki
- obrane i pokrojone w dość spore kawałki
- 4 łodygi selera
- pokrojone
- 4 cebule
- obrane i przekrojone na pół
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżki suszonego tymianku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 260° C. Kurczaka wypłukać pod bieżącą zimną wodą, wypatroszyć go. Dobrze osuszyć. Wymyć i wysterylizować zlew. Marchewki, selera i cebule wrzucić na blachę do pieczenia, tak dużą, żeby zmieściły się na niej warzywa i kurczak. Warzywa skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć na warzywach i też skropić oliwą z oliwek. Kurczaka równomiernie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i włożyć blachę do rozgrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec kurczaka przez około 1-1,5 godziny lub do czasu, kiedy termometr wbity w najgrubszą część nogi pokaże 75°C. Kiedy kurczak jest gotowy, wyjąć blachę z piekarnika i pozwolić mięsu odpocząć przez kilka minut. Odkroić piersi i nogi od korpusu. Korpus odłożyć. Mięso z piersi i nóg, po uprzednim usunięciu kości, podzielić na kawałki i z powrotem ułożyć na blasze z warzywami. Wymieszać i podawać. Pozostawiony korpus przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Wedle uznania dodać aromatyczne warzywa takie jak marchewki, seler i cebula, i zagotować, usuwając wszystkie szumowiny w czasie gotowania. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Powstały bulion przelać do czystych pojemników. Przechowywać w lodówce, można też zamrozić.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W