Pieczone warzywa

Pieczone warzywa
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 kg niedużych pomidorów na gałązkach
  • 6 ząbków czosnku
  • w tym 2 drobno posiekane
  • a 1 pokrojony na plasterki
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa extra vergine
  • 4 słodkie papryki
  • przekrojone na ósemki
  • pozbawione pestek i szypułek
  • 10 małych cukinii
  • gruby pęczek zielonych szparagów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozłóż pomidory na blasze i powtykaj między nie 3 ząbki czosnku i gałązki tymianku, oprósz solą i pieprzem i obficie polej czosnek i tymianek oliwą, żeby się nie spaliły. Paprykowe „łódeczki” natrzyj posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, pokrop oliwą i posyp oregano. Cukinię natrzyj pastą z utartego ząbka czosnku i szczypty soli, oprósz pieprzem i skrop oliwą. Szparagi przekrój na połówki, włóż do miski, dodaj 2 garści drylowanych oliwek i pokrojony ząbek czosnku, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą i starannie wymieszaj. Rozłóż na blachach pomidory, ćwiartki papryki, połówki cukinii i szparagi z oliwkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C: cukinię, pomidory i paprykę na 20 min, a szparagi na 10 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA