Pieczone warzywa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 1 kg niedużych pomidorów na gałązkach
- 6 ząbków czosnku
- w tym 2 drobno posiekane
- a 1 pokrojony na plasterki
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa extra vergine
- 4 słodkie papryki
- przekrojone na ósemki
- pozbawione pestek i szypułek
- 10 małych cukinii
- gruby pęczek zielonych szparagów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozłóż pomidory na blasze i powtykaj między nie 3 ząbki czosnku i gałązki tymianku, oprósz solą i pieprzem i obficie polej czosnek i tymianek oliwą, żeby się nie spaliły. Paprykowe „łódeczki” natrzyj posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, pokrop oliwą i posyp oregano. Cukinię natrzyj pastą z utartego ząbka czosnku i szczypty soli, oprósz pieprzem i skrop oliwą. Szparagi przekrój na połówki, włóż do miski, dodaj 2 garści drylowanych oliwek i pokrojony ząbek czosnku, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą i starannie wymieszaj. Rozłóż na blachach pomidory, ćwiartki papryki, połówki cukinii i szparagi z oliwkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C: cukinię, pomidory i paprykę na 20 min, a szparagi na 10 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W