Pieczona perliczka w prosciutto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- średnia perliczka
- tyle plastrów tłustego prosciutto
- żeby obłożyć perliczkę
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 gałązki szałwii
- 5 ząbków czosnku
- masło
- oliwa
- 1 szklanka wina Marsala
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obłóż perliczkę prosciutto i obwiąż sznurkiem masarskim, żeby plastry nie odpadały, ale nie za ciasno, żeby mięso równomiernie dopiekło się w zgięciach. Natrzyj perliczkę solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Włóż 3 liście szałwii i gałązkę szałwii do środka. Obsmaż perliczkę w rondlu ze wszystkich stron na oliwie i maśle, dodaj zioła, a po obsmażeniu zlej tłuszcz. Wlej do rondla Marsalę, zdeglasuj, a gdy się zagotuje, włóż do rondla perliczkę i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Jeśli sosu jest mało, dolej trochę Marsali.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W