Penne z tuńczykiem, pomidorkami czereśniowymi i oliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Bill Granger
- Seria kulinarna:
- Wakacje Billa
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:400 g makaronu penne
125 ml oliwy
500 g świeżego mięsa tuńczyka, pokrojonego w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 długie papryczki chili, po usunięciu nasion pokrojone drobno
4 anchois, posiekane
500 g pomidorków czereśniowych
duża garść małych czarnych oliwek
garść porwanych listków bazylii
sól morska, pieprz
Przygotowanie
Ugotować makaron al dente. W czasie, kiedy gotuje się makaron, na dużym ogniu rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni. Włożyć tuńczyka i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć tuńczyka z patelni i odłożyć na bok. Patelnię wstawić z powrotem na duży ogień, wlać resztę oliwy, wrzucić czosnek, papryczkę i anchois. Smażyć minutę, mieszając. Dodać pomidorki i oliwki i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pomidorki nieco zmiękną. Włożyć na patelnię gorący makaron i obsmażonego tuńczyka. Dodać listki bazylii, przyprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
© Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W