Pastel De Choclo
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Posmak świata (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chilijska
Składniki:
Nadzienie pino:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 2 piersi kurczaka ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem ziaren kolendry
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki czarnych oliwek
- oliwa do smażenia
Kukurydziana pierzynka:
- ziarna z 3 kolb kukurydzy
- ¾ szklanki śmietany 18%
- 1 rozmącone jajko
- sól, pieprz do smaku
- kilka liści bazylii
- 2 łyżki masła
Wierzch:
- 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i ziarna kminu. Dodać oregano. Podsmażyć przez chwilę, dodać czosnek i słodką paprykę. Dorzucić mięso, posolić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia. Ziarna kukurydzy zmiksować ze śmietaną. Masę przelać na patelnię i podgrzać. Dodać masło i rozmącone jajko. Posolić i popieprzyć, dodać porwane liście bazylii.
W kokilkach do zapiekania ułożyć warstwę mięsnego nadzienia. Na niej ułożyć rodzynki i oliwki. Potem plastry ugotowanego kurczaka. Na wierzchu rozsmarować kukurydziane puree, a całość posypać cukrem. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W kokilkach do zapiekania ułożyć warstwę mięsnego nadzienia. Na niej ułożyć rodzynki i oliwki. Potem plastry ugotowanego kurczaka. Na wierzchu rozsmarować kukurydziane puree, a całość posypać cukrem. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia chilijska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W