Pappardelle z młodymi szparagami, grzybami shitake i szynką parmeńską

Pappardelle z młodymi szparagami, grzybami shitake i szynką parmeńską
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 g makaronu pappardelle
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • młode szparagi
  • pokrojone na 5-cm kawałki
  • grzyby shitake
  • pokrojone na plasterki
  • ¼ drobno posiekanej tajskiej chili
  • 2 szklanki słodkich pomidorków koktajlowych
  • pokrojonych
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta świeżo pokruszonego czarnego pieprzu
  • szynka parmeńska
  • pokrojona we wstążki
  • świeżo starty parmezan

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku i odsącz. Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dorzuć zmiażdżony czosnek i smaż, aż się zezłoci i zacznie pachnieć. Dodaj kawałki młodych szparagów, grzyby shitake i tajską chili. Smaż warzywa, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dorzuć do rondla pomidorki i hojnie dopraw morską solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Porządnie zamieszaj, a następnie pozwól pomidorom puścić sok. Po 5-10 minutach dodaj do rondla ugotowany makaron i pomieszaj, żeby aromaty się połączyły. Podawaj ze startym parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA