Pappardelle z młodymi szparagami, grzybami shitake i szynką parmeńską
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g makaronu pappardelle
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- młode szparagi
- pokrojone na 5-cm kawałki
- grzyby shitake
- pokrojone na plasterki
- ¼ drobno posiekanej tajskiej chili
- 2 szklanki słodkich pomidorków koktajlowych
- pokrojonych
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta świeżo pokruszonego czarnego pieprzu
- szynka parmeńska
- pokrojona we wstążki
- świeżo starty parmezan
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku i odsącz. Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Dorzuć zmiażdżony czosnek i smaż, aż się zezłoci i zacznie pachnieć. Dodaj kawałki młodych szparagów, grzyby shitake i tajską chili. Smaż warzywa, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dorzuć do rondla pomidorki i hojnie dopraw morską solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Porządnie zamieszaj, a następnie pozwól pomidorom puścić sok. Po 5-10 minutach dodaj do rondla ugotowany makaron i pomieszaj, żeby aromaty się połączyły. Podawaj ze startym parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W