Papardelle z zającem

Papardelle z zającem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:



Marynata do zająca:
1 butelka Chianti Classico
liście selera naciowego
1 czerwona cebula, pokrojona na plastry
5 ząbków czosnku
2 kawałki kory cynamonowej
kilka goździków

Pozostałe składniki:
1 zając, podzielony na 6 porcji (skoki, comber przekrojony na pół i przednie kończyny)
oliwa
mąka
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
1½ czerwonej cebuli, posiekanej
1 łodyga selera naciowego, posiekanego
½ dużej marchwi, pokrojonej w drobną kostkę
1 kawałek kory cynamonowej
gałązka laurowa
garść jagód jałowca
kilka goździków
2 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Zamarynuj zająca w winie z dodatkami na 3 dni. Wstaw do lodówki. Przekładaj mięso od czasu do czasu.
Obtocz części zająca w mące, dopraw solą i pieprzem i obsmaż na dużej ilości dobrze rozgrzanej oliwy. Gdy mięso się zrumieni, przełóż je na talerz i przetrzyj dno patelni, żeby nie zostały na nim drobiny mięsa i mąki, które mogą się przypalić. Wlej nową porcję oliwy na patelnię i wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż mieszając, aż zmiękną, a aromaty się połączą. Przecedź marynatę, wlej do rondla, dodaj kawałek kory cynamonowej, gałązkę laurową, garść jagód jałowca i goździki. Zagotuj marynatę i włóż do niej kawałki mięsa: części tułowia na godzinę, a kończyny na półtorej. Gotuj mięso na małym ogniu. Obierz ugotowane mięso z kończyn i włóż do naczynia malaksera. Dodaj 2 łyżki sosu, w którym się gotowało i zmiksuj. Oddziel mięso z combra od kości i włóż do dużego rondla. Dodaj trochę sosu, w którym gotowało się mięso zająca oraz śmietanę. Dodaj zmielone mięso. Delikatnie przemieszaj, żeby kawałki combra się nie rozpadły. Podawaj z makaronem papardelle (szerokie wstążki).

© Rose Gray i Ruth Rogers

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA