Paluszki z kurczaka z sosem maślankowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Kurczak:
1 szklanka maślanki
1 łyżka musztardy Dijon
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 kg filetów z kurczaka, bez skóry, pociętych na paski równej grubości
2 szklanki startego suchego chleba z pełnego przemiału
oliwa do polania
Sos:
⅓ szklanki maślanki
3 łyżki gęstego jogurtu 2%
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
¼ łyżeczki soli
Do podania:
4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki
małe, środkowe listki rzymskiej sałaty (z 2 główek)
ostry sos do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać nieco powyżej 200 stopni C. Przygotować blaszkę do pieczenia. Wymieszać maślankę, musztardę, sól i ostrą paprykę. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać i po kolei panierować w tartym chlebie. Przycisnąć panierkę, żeby się trzymała. Przekładać na blaszkę. Polać oliwą. Piec na złoty kolor, ok. 15 minut. Posypać solą. W tym czasie wymieszać sos: maślankę, jogurt, szczypiorek i sól. Można dodać 1 łyżeczkę rozkruszonego sera pleśniowego. Podawać kurczaka z sosem maślankowym, selerem, sałatą i ostrym sosem do polania.
Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W