Pain d’epices
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonego mielonego imbiru
- 1½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka anyżu
- ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki miodu
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki rumu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść i wysyp foremkę drobnym cukrem. Przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, dodaj anyż. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jajka, miód, wodę i 2 łyżki rumu, wlej do sypkich składników i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 20 min., a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C. Po 30 min. sprawdź, czy szpikulec wbity w środek ciasta jest suchy i czysty. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch ciasta pozostałymi 2 łyżkami rumu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W