Pain d’epices

Pain d’epices
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonego mielonego imbiru
  • 1½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka anyżu
  • ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki miodu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 łyżki rumu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść i wysyp foremkę drobnym cukrem. Przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, dodaj anyż. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jajka, miód, wodę i 2 łyżki rumu, wlej do sypkich składników i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 20 min., a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C. Po 30 min. sprawdź, czy szpikulec wbity w środek ciasta jest suchy i czysty. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch ciasta pozostałymi 2 łyżkami rumu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA