Paella z krewetkami, kurczakiem i kiełbasą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.57)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- oliwa
- 2 filety z kurzej piersi bez skóry
- pokrojone w dużą kostkę
- 2 surowe kiełbaski
- pokrojone na 2-centymetrowe kawałki
- 2 cebule
- obrane i posiekane
- 10 całych ząbków czosnku
- obranych
- 2 puszki pomidorów bez skóry w całości
- 2 szklanki ryżu arborio
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 liście laurowe
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 czerwona papryka bez pestek
- pokrojona w drobną kostkę
- 500 g krewetek
- obranych i oczyszczonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na dużej patelni i usmaż kurczaka i kiełbaski, aż się zrumienią. Przełóż mięso na talerz i podsmaż cebulę, aż się zeszkli i lekko zezłości. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj pomidory, rozgnieć je drewnianą łyżką, wymieszaj. Dodaj ryż, mięso, krewetki oraz paprykę, liście laurowe i rozmaryn i dolej wino. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dolej szklankę bulionu i gotuj stale mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną szklankę i gotuj stale mieszając. Kiedy ryż zmięknie, przykryj patelnię i odstaw na 15 min, żeby paella „doszła”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W