Pad thai
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- np. arachidowego lub rzepakowego
- szklanka posiekanych szalotek
- kilka krewetek obranych z pancerzyków
- kilka łyżek bulionu rybnego (zalać zimną wodą pancerzyki krewetek oraz wszelkie resztki
- pozostałe z czyszczenia ryb
- jak płetwy i głowy
- posolić
- doprowadzić do wrzenia
- zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu godzinę—półtorej
- przecedzić przez sito
- wyłożone złożoną gazą
- można podzielić na małe porcje do jednorazowego użycia i zamrozić)
- makaron ryżowy wstążki (namoczony na kilka minut we wrzątku i odsączony)
- kilka łyżek bulionu z kurczaka lub warzywnego
- kilka listków czosnku (zielonych pędów czosnku) lub trochę pokrojonej dymki
- garść kiełków sojowych
- parę kawałków tofu
- szczypta suszonych krewetek (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)
- łyżka pokrojonej słono-słodkiej rzodkwi (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)
- można ja zastąpić startą marchewką
- sos rybny do smaku
- ocet ryżowy do smaku
- szczypta cukru
- szczypta płatków chili
- łyżeczka oleju
- roztrzepane jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W woku rozgrzać olej, wrzucić szalotki, podsmażyć 1-2 minuty, mieszając, dodać kilka krewetek, smażyć minutę, dolać bulion rybny, smażyć, cały czas mieszając. Włożyć makaron, wymieszać, wlać bulion z kurczaka lub warzywny, wymieszać. Dodać pokrojone pędy czosnku lub dymkę, wymieszać, dodać tofu, wymieszać, dodać suszone krewetki, słodko-słoną rzodkiew lub marchewkę, wymieszać, przyprawić sosem rybnym i octem ryżowym, dodać płatki chili, wymieszać, odstawić na chwilę lub, jeśli nie mamy drugiego woka, przełożyć do miski i wytrzeć wok. Do woka wlać łyżeczkę oleju, przechylając wok, rozprowadzić olej po ściankach, następnie wlać roztrzepane jajko, kołysząc wokiem, tak, aby jajko ścięło się na ściankach woka - chodzi o to, żeby usmażyć cieniutki omlet o kształcie zagłębienia woka. Do środka nałożyć kilka krewetek oraz pozostałe usmażone wcześniej składniki. Zawinąć wszystko w cieniutki omlet i zsunąć w omletowej paczuszce na talerz. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W