Pad thai
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • np. arachidowego lub rzepakowego
  • szklanka posiekanych szalotek
  • kilka krewetek obranych z pancerzyków
  • kilka łyżek bulionu rybnego (zalać zimną wodą pancerzyki krewetek oraz wszelkie resztki
  • pozostałe z czyszczenia ryb
  • jak płetwy i głowy
  • posolić
  • doprowadzić do wrzenia
  • zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu godzinę—półtorej
  • przecedzić przez sito
  • wyłożone złożoną gazą
  • można podzielić na małe porcje do jednorazowego użycia i zamrozić)
  • makaron ryżowy wstążki (namoczony na kilka minut we wrzątku i odsączony)
  • kilka łyżek bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • kilka listków czosnku (zielonych pędów czosnku) lub trochę pokrojonej dymki
  • garść kiełków sojowych
  • parę kawałków tofu
  • szczypta suszonych krewetek (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)
  • łyżka pokrojonej słono-słodkiej rzodkwi (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)
  • można ja zastąpić startą marchewką
  • sos rybny do smaku
  • ocet ryżowy do smaku
  • szczypta cukru
  • szczypta płatków chili
  • łyżeczka oleju
  • roztrzepane jajko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W woku rozgrzać olej, wrzucić szalotki, podsmażyć 1-2 minuty, mieszając, dodać kilka krewetek, smażyć minutę, dolać bulion rybny, smażyć, cały czas mieszając. Włożyć makaron, wymieszać, wlać bulion z kurczaka lub warzywny, wymieszać. Dodać pokrojone pędy czosnku lub dymkę, wymieszać, dodać tofu, wymieszać, dodać suszone krewetki, słodko-słoną rzodkiew lub marchewkę, wymieszać, przyprawić sosem rybnym i octem ryżowym, dodać płatki chili, wymieszać, odstawić na chwilę lub, jeśli nie mamy drugiego woka, przełożyć do miski i wytrzeć wok. Do woka wlać łyżeczkę oleju, przechylając wok, rozprowadzić olej po ściankach, następnie wlać roztrzepane jajko, kołysząc wokiem, tak, aby jajko ścięło się na ściankach woka - chodzi o to, żeby usmażyć cieniutki omlet o kształcie zagłębienia woka. Do środka nałożyć kilka krewetek oraz pozostałe usmażone wcześniej składniki. Zawinąć wszystko w cieniutki omlet i zsunąć w omletowej paczuszce na talerz. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA