Ostro-kwaśna sałatka z ogórków

Ostro-kwaśna sałatka z ogórków
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki
4 małe ogórki – w sumie jakieś około 850-900g, obrane
1 duże zielone chili, z usuniętymi nasionkami, pokrojone w cienkie plasterki
1 duże czerwone chili, z usuniętymi nasionkami, pokrojone w cienkie plasterki
2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki

Dressing
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
5cm kawałek imbiru, drobno posiekany
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki brązowego octu ryżowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie
Przetnij ogórki na pół, a następnie n ukośne 5mm plasterki.W misce wymieszaj ogórek, chili i dymkę.
Wymieszaj składniki dressingu w małej miseczce. Polej nim sałatkę i delikatnie wymieszaj.Podawaj od razu.

© Kylie Kwong

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA