Osso buco
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 3-4 łyżki mąki
- 3 kg cielęciny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekane marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- posiekane
- 1 posiekana cebula
- 1 papryka
- posiekana
- 2 papryczki chilli
- drobno posiekane
- 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
- 110 g masła
- 10 filecików anchois
- 800 ml pomidorów z puszki
- 1 butelka wytrawnego białego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek tymianku
- sok i skórka z 1 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem i obtocz w niej pokrojoną w kostkę cielęcinę. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i zrumień mięso. Przełóż je do innego naczynia, na patelnię wrzuć masło i usmaż na nim posiekane warzywa aż zrobią się miękkie. Dodaj anchois, pomidory, wino, pietruszkę i tymianek i podgrzewaj wszystko przez 5 minut, stale mieszając. Cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia i wlej sos. Dodaj sok z cytryny, trochę soli i pieprzu.
Duś w piekarniku przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę przykryj naczynie folią. Przed podaniem posyp danie posiekaną pietruszką wymieszaną ze startą skórką cytrynową. Serwuj z ziemniaczanym purée.
Duś w piekarniku przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę przykryj naczynie folią. Przed podaniem posyp danie posiekaną pietruszką wymieszaną ze startą skórką cytrynową. Serwuj z ziemniaczanym purée.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W