Napoleonka według przepisu Carine
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 78)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
Na ciasto francuskie:
- 3 ciasta francuskie 20 na 30 centymetrów grubości 2 mm
-
Do przyrządzenia kremu:
- 1 litr mleka tłustego
- 45 gr mąki
- 45 gr śmietan-fix
- 8 żółtek
- 200 gr cukru
- 2 laski wanilii
- 20 gr masła
- 3 łyżki likieru wiśniowego lub rumu
-
Na polewę :
- 250 gr cukru pudru
- 75 gr wody
- Przyrząd: sonda
-
Do dekoracji:
- 60 gr gorzkiej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Wyjąć ciasto francuskie z zamrażarki. Rozwałkować do odpowiedniego rozmiaru. Lekko zmoczyć brzegi. Posypać dużą ilością białego cukru, ułożyć na cieście papier do pieczenia, a na nim blaszkę do wypieku ciast, żeby uniknąć nadmiernego puchnięcia.
2. Upiec trzy warstwy ciasta w ten sam sposób, po kolei, przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
3. Przygotować krem cukierniczy: zagotować mleko z laską wanilii. Roztrzepać żółtka z cukrem i wanilią. Dodać przesianą mąkę wymieszaną ze śmietan-fixem. Wlewać powoli po trochu mleko. Zagotować tę mieszankę i gotować przez 2-3 minuty, mieszać nieustannie, aż do całkowitego zgęstnienia. Ostudzić. Dodać do ciepłej mieszanki masło pokrojone w kostkę. Dodać likier wiśniowy lub rum. Umieścić w zamrażarce na 2 do 24 godz.
4. Wyjąć lukier z lodówki, umieścić delikatnie w kąpieli wodnej bez gotowania, aż stanie się wystarczająco płynny, żeby można było wylać go naraz w całości na ciasto francuskie. Rozprowadzić lukier na jednej z warstw ciasta francuskiego. Wygładzić szybko łopatką. (dość szybko twardnieje).
5. W tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Szybko umieścić ją w strzykawce lub rękawie cukierniczym. Poprowadzić równoległe linie rozpuszczoną czekoladą na blaszce z lukrem, zanim lukier stwardnieje. Za pomocą wykałaczki lub ostrza noża poprowadzić linie prostopadłe do linii z czekolady.
6. Złożyć napoleonkę, przekładając na zmianę warstwy ciasta francuskiego i kremu. Krem nakładać przy użyciu rękawa cukierniczego. Zachować nadmiar lukru na koniec. Wstawić do lodówki.
Rady Julie
Najlepiej rozprowadzić lukier na jednej z warstw ciasta francuskiego przed składaniem całości, żeby móc wyrównać brzegi. Po umieszczeniu w lodówce lukier można przechowywać przez 1 rok.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź