Napoleonka według przepisu Carine

Napoleonka według przepisu Carine
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 78)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • Na ciasto francuskie:

  • 3 ciasta francuskie 20 na 30 centymetrów grubości 2 mm

  • Do przyrządzenia kremu:

  • 1 litr mleka tłustego
  • 45 gr mąki
  • 45 gr śmietan-fix
  • 8 żółtek
  • 200 gr cukru
  • 2 laski wanilii
  • 20 gr masła
  • 3 łyżki likieru wiśniowego lub rumu

  • Na polewę :

  • 250 gr cukru pudru
  • 75 gr wody
  • Przyrząd: sonda

  • Do dekoracji:

  • 60 gr gorzkiej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Wyjąć ciasto francuskie z zamrażarki. Rozwałkować do odpowiedniego rozmiaru. Lekko zmoczyć brzegi. Posypać dużą ilością białego cukru, ułożyć na cieście papier do pieczenia, a na nim blaszkę do wypieku ciast, żeby uniknąć nadmiernego puchnięcia.
2. Upiec trzy warstwy ciasta w ten sam sposób, po kolei, przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
3. Przygotować krem cukierniczy: zagotować mleko z laską wanilii. Roztrzepać żółtka z cukrem i wanilią. Dodać przesianą mąkę wymieszaną ze śmietan-fixem. Wlewać powoli po trochu mleko. Zagotować tę mieszankę i gotować przez 2-3 minuty, mieszać nieustannie, aż do całkowitego zgęstnienia. Ostudzić. Dodać do ciepłej mieszanki masło pokrojone w kostkę. Dodać likier wiśniowy lub rum. Umieścić w zamrażarce na 2 do 24 godz.
4. Wyjąć lukier z lodówki, umieścić delikatnie w kąpieli wodnej bez gotowania, aż stanie się wystarczająco płynny, żeby można było wylać go naraz w całości na ciasto francuskie. Rozprowadzić lukier na jednej z warstw ciasta francuskiego. Wygładzić szybko łopatką. (dość szybko twardnieje).
5. W tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Szybko umieścić ją w strzykawce lub rękawie cukierniczym. Poprowadzić równoległe linie rozpuszczoną czekoladą na blaszce z lukrem, zanim lukier stwardnieje. Za pomocą wykałaczki lub ostrza noża poprowadzić linie prostopadłe do linii z czekolady.
6. Złożyć napoleonkę, przekładając na zmianę warstwy ciasta francuskiego i kremu. Krem nakładać przy użyciu rękawa cukierniczego. Zachować nadmiar lukru na koniec. Wstawić do lodówki.

Rady Julie
Najlepiej rozprowadzić lukier na jednej z warstw ciasta francuskiego przed składaniem całości, żeby móc wyrównać brzegi. Po umieszczeniu w lodówce lukier można przechowywać przez 1 rok.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA