Naleśniki z mascarpone i sosem z marakui
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Składniki naleśników3-4 filiżanek mleka (720-960 ml)
2 filiżanki mąki (190g)
8 jaj
2 łyżki stołowe cukru
25 g roztopionego masła
4 ubite białka
olej roślinny do smażenia
Składniki sosu
6 świeżych marakui
125 g świeżego soku z marakui
80 g masła
3 jaja
185 g cukru
1 płatek żelatyny
Do podania
100 ml śmietany
210 ml marscarpone
50 g cukru
Przygotowanie
W misce wymieszać sok i miąższ z marakui z cukrem, jajkami i cukrem. Ustawić na naczyniu z wrzącą wodą i ubijać przez 20 minut, aż sos stanie się gęsty i gładki. Zmiękczyć żelatynę w wodzie, oddać do sosu i wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić na bok.
Przygotować ciasto na naleśniki
Wymieszać całe jaja oraz pianę z białek razem z mlekiem i cukrem. Przesiać mąkę i całość wymieszać na gładką masę. Roztopić masło na średnim ogniu. Wlać do ciasta i wymieszać. Ubić mascarpone ze śmietaną i cukrem na puszystą masę. Odstawić na bok. Rozgrzać niewiele oleju na patelni teflonowej. Wlać łyżką wazową porcję ciasta, przechylić patelnię tak, by ciasto spłynęło i pokryło całą patelnię równą warstwą. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, przewrócić naleśnik. Smażyć na złocisty kolor około 2 minut. W ten sam sposób usmażyć wszystkie naleśniki. Na środku naleśnika nałożyć ser, polać sosem i zwinąć. Polać sosem na wierzchu i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W