Nadziewane przekąski z kaczki według przepisu Laurenta
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 74)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
2 kacze udka
- 200 gr masła
- trochę oliwy
- 1 cebula
- 12 ziarek pieprzu
- 50 ml białego wytrawnego wina
- bułka tarta
- 2 białka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
-
- Na panierkę:
- 120 gr masła
- 100 gr mąki
- rosół drobiowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Odsączyć udka i usunąć kości, zostawiając nieco mięsa na kościach. Włożyć skóry i kości do garnka, dodać oliwę, obraną i przekrojoną na ćwiartki cebulę, ziarna pieprzu, 200 gr masła. Poddusić przez 10 minut, często mieszając. Przelać przez sitko, by usunąć część tłuszczu i włożyć ponownie wszystko do garnka. Rozpuścić białym winem, skrobać dno. Zalać wywarem drobiowym, pozostawić na małym ogniu na 2-3 godz.
2. Przygotować panierkę: rozpuścić 100 gr masła, dodać mąkę i mieszać, pozostawiając przez kilka chwil na małym ogniu. Dodawać po trochu wywaru, żeby nie było tak gęste do momentu, w którym będzie konsystencją przypominało gęsty beszamel.
3. Dodać sól i pieprz. Pokroić mięso z kaczki na małe kawałki, dodać ¾ do tej mieszanki (resztę zachować). Jeśli w przekąskach będzie za dużo mięsa z kaczki, przekąski będą twardsze. Dodać sól i pieprz w razie potrzeby i rozłożyć na talerzu. Ostudzić i przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na 1 noc.
4. Nazajutrz wyjąć talerz z lodówki, roztrzepać trzepaczką, nie ubijając na pianę. Wysypać bułkę tartą na talerz. Uformować kulki przy użyciu łyżki do lodów, obtoczyć pierwszą warstwą tartej bułki. Zamoczyć w białku i ponownie obtoczyć bułką tartą. Przechowywać w lodówce do momentu podania. Usmażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni. Muszą być rumiane. Podawać od razu. Uwaga, gorące.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź