Mus z łososia z sosem ogórkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwie puszyste damy (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki
450 g filetu z łososia
55 g sera z niebieską pleśnią
115 g sera śmietankowego
120 ml kwaśnej śmietany
2 drobno posiekane korniszony
1 torebka żelatyny
1 posiekana łodyga selera
1 drobno posiekana średnia cebula
sól
300 ml bitej śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
sok z ½ cytryny
Składniki sosu
1 ogórek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
½ łyżeczki cukru
1 łyżka białego octu winnego
150 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Ugotuj łososia na parze albo obsmaż. Usuń skórę, ości i rozdrobnij mięso łososia. Włóż do dużej miski. Osobno zmieszaj ser i kwaśną śmietanę, a następnie połącz z łososiem i korniszonami. Rozpuść żelatynę według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj z zawartością miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przełóż do zwilżonych wewnątrz form i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godz., aż mus stężeje.
Sos
Obierz ogórek, usuń pestki i drobniutko posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz śmietany i odstaw na 30 min. Zlej ciecz, a resztę połącz ze śmietaną. Wyjmij mus łososiowy z foremek i podawaj z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W