Muffiny z płatkami owsianymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.31)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- ½ szklanki oliwy
- 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka startej marchewki (3 średnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°. Wymieszaj w misce mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, brązowy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. W większej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z olejem, jogurtem i ekstraktem waniliowym. Dodaj marchewkę i wymieszane suche składniki. Szybko wymieszaj. Staraj się nie mieszać za długo, żeby nie wyrobić za bardzo ciasta, bo muffiny byłyby twarde. Przełóż ciasto do 6 dużych, lub 12 małych foremek na muffiny. Piecz przez 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W