Muffiny z jagodami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 85 gramów masła plus masło do posmarowania formy
- 3 miarki plus 2 łyżki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 ¼ miarki cukru granulowanego
- 1 duże jajko plus 2 duże żółtka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 miarka mleka
- 2 miarki świeżych jagód
- granulowany cukier i otarta gałka muszkatołowa do posypania
- lub
- kruszonka (według przepisu poniżej)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik doi 190 stopni C. Wyłożyć formy na 12 muffinów papierowymi foremkami. Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem na średnich obrotach utrzeć masło z cukrem granulowanym na puszystą masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Zacząć i zakończyć mąką. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać ciasto rękoma. Równomiernie napełnić ciastem foremki. Obficie posypać cukrem lub kruszonką. Piec muffiny aż zyskają złocisty odcień, około 30 minut. Studzić w formie przez 15 minut. Później wyjąć muffiny z formy. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W