Muffiny bananowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.54)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- półtorej szklanki mąki
- ½ szklanki otrąb
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 dojrzałe banany
- obrane
- 2 jaja
- 1 szklanka brązowego cukru
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wymieszać mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. Rozgnieść banany i wbić do nich jaja, wymieszać. Dodać brązowy cukier, olej i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać i dodać do składników suchych. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Nakładać masę łyżką do formy na muffiny i piec, aż będą rumiane. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone (ciasto nie może go oblepiać). Czas pieczenia wynosi ok. 12-15 minut. Podawać na ciepło z masłem malinowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia Ameryki Północnej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W