Maślany sos koperkowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka drobno otartej skórki cytrynowej
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka szampana albo estragonowego octu winnego
- 200 g niesolonego zimnego masła
- pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotuj w rondelku białe wino i zredukuj do objętości 1/3 szklanki. Dolej bulion, dodaj otartą skórkę, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min. Wlej sok z cytryny, szampana albo ocet estragonowy, wymieszaj i zdejmij rondel z ognia. Mieszaj trzepaczką, dodając po kawałku zimnego masła (następny kawałek wkładaj dopiero, kiedy poprzedni się roztopi – jeśli trzeba, podgrzej sos na małym ogniu). Dodaj koperek i dopraw sos do smaku. Podawaj na ciepło z łososiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W