Martini z espresso i chili
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Baza drinka:
- 50 ml syropu czekoladowego (patrz poniżej)
- 75 ml likieru Kahlúa (słodkiego likieru kawowego z Meksyku)
- 25 ml wódki
- 25 ml kremowego likieru kawowego
- 180 ml kawy espresso
- lód
Syrop czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki zapachu waniliowego
- 30 g cukru
- 1-1½ łyżeczki imbiru, startego
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Cukier z chili:
- ¾ łyżeczki soli
- 60 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼-½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- skórka otarta ½ limonki
Przybranie:
- pianki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj syrop czekoladowy. Stop czekoladę na małym ogniu. Domieszaj pozostałe składniki. Połącz syrop ze składnikami bazy.
Przygotuj cukier z chili. Wymieszaj składniki.
Rada: wlej składniki martini do plastikowej lub szklanej butelki. Wstaw do zamrażalnika. W tym samym czasie możesz oziębić kieliszki.
Gdy drink i kieliszki będą schłodzone, zanurz brzeg kieliszka w wodzie. Obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu przygotowanej na talerzu. Mocno potrząśnij butelką i rozlej drink do przygotowanych kieliszków. Przybierz piankami na patyczku, zrumienionymi palnikiem. Smacznego!
Przygotuj cukier z chili. Wymieszaj składniki.
Rada: wlej składniki martini do plastikowej lub szklanej butelki. Wstaw do zamrażalnika. W tym samym czasie możesz oziębić kieliszki.
Gdy drink i kieliszki będą schłodzone, zanurz brzeg kieliszka w wodzie. Obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu przygotowanej na talerzu. Mocno potrząśnij butelką i rozlej drink do przygotowanych kieliszków. Przybierz piankami na patyczku, zrumienionymi palnikiem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W