Marokański tażin z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.27)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Mieszanka ras-el-hanut1 łyżka kminku
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka kardamonu
3 łyżki mielonego cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego
Tażin
3 łyżki ras-el-hanut
8 ząbków czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
4 udka kurczaka, podzielone na pałki i udźce
1 szklanka suszonych moreli
1 szklanka suszonych daktyli
3 cebule, pokrojone w piórka
3 łyżki masła migdałowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz
garść świeżej kolendry, posiekanej
Przygotowanie
Najpierw przygotuj mieszankę przypraw. Zmiel nasiona w młynku, lub rozetrzyj w moździerzu. Możesz też wymieszać wcześniej zmielone przyprawy. Gotową mieszankę przechowuj w szczelnym słoiku. Włóż 3 łyżki mieszanki, czosnek i oliwę do malaksera lub stojącego blendera i zmiksuj na gładką pastę. Włóż pastę i mięso do torebki strunowej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Do dużego garnka włóż zamarynowanego kurczaka, razem z suszonymi morelami, daktylami, cebulą, masłem migdałowym, szafranem, kurkumą, solą i pieprzem. Wlej tyle wody, żeby wszystko było ledwo zakryte, przykryj szczelną przykrywką i wstaw na średni ogień. Gotuj przez 2 godziny, aż mięso będzie mięciutkie, a sos zgęstnieje. Tuż przed podaniem dopraw do smaku i dodaj liście kolendry.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W