Makaron z sosem z czarnymi oliwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.54)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 średnie cebule
- obrane i posiekane
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- obrane i posiekane
- 1 puszka pomidorów lub przecieru pomidorowego (800g)
- 1 szklanka czarnych lub zielonych oliwek typu kalamata
- drylowanych i grubo pokrojonych
- 3 listki laurowe
- sól i pieprz
- 450 g makaronu pióra (penne) lub kokardki (farfalle)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średniej wielkości patelni zrumienić cebulę na oliwie (ma być miękka i złoto-brązowa), ok. 5 minut.
Wrzucić na patelnię czosnek i smażyć ok. 1 minuty. Pomidory z puszki zmiksować w blenderze, wlać na patelnię razem z zalewą. Dodać oliwki i listki laurowe, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, ok. 10 minut. Spróbować i w razie potrzeby dosolić. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku. Posolić wodę i wrzucić makaron. Dobrze wymieszać i ugotować makaron al dente, ok. 9 minut. Odcedzić makaron, ale nie opłukiwać. Szybko wymieszać z sosem.
Wrzucić na patelnię czosnek i smażyć ok. 1 minuty. Pomidory z puszki zmiksować w blenderze, wlać na patelnię razem z zalewą. Dodać oliwki i listki laurowe, doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, ok. 10 minut. Spróbować i w razie potrzeby dosolić. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku. Posolić wodę i wrzucić makaron. Dobrze wymieszać i ugotować makaron al dente, ok. 9 minut. Odcedzić makaron, ale nie opłukiwać. Szybko wymieszać z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W