Makaron z foie gras wg Huguette
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 79)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
300 gr makaronu tagliatelle
- 300 gr foie gras pokrojonego w eskalopki po 1,5 cm grubości
- 20 gr trufli (świeżych lub konserwowych)
- 200 gr pieczarek
- 1 łyżka floc z Gaskonii (lub porto czy madery)
- sól i pieprz
- 1 łyżka tłuszczu kaczego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Weź duży garnek i zagotuj wodę.
2. Umyj i pokrój pieczarki w cienkie plastry. Posól i popierz foie gras. Ułóż eskalopki z foie gras na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Podsmaż przez 1,5 minuty z każdej strony.
3. Wrzuć makaron na wodę. Odstaw eskalopki, a na patelnię z tłuszczem wrzuć pieczarki. Posól, popierz i przysmaż często mieszając. Podlej obficie aperitifem floc. Dodaj pokruszone trufle, wymieszaj i odstaw.
4. Podgrzej tłuszcz z kaczki w garnku. Odcedź makaron i włóż go do garnka z tłuszczem. Dodaj pieczarki. Zamieszaj. Ułóż makaron na podgrzanych talerzach. Ułóż na nim eskalopki. Podawać na ciepło.
Rada Julie
radze zostawić trochę wody z gotowania makaronu, żeby dodać do garnka z tłuszczem do wymieszania makaronu. Wtedy można dać mniej tłuszczu.
Huguette radzi by nie brać świeżych jajecznych tagliatelle, bo są zbyt miękkie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź