Lunch oracza z boczkiem w solnej skorupce
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1,5 kg boczku wieprzowego bez skóry i bez kości
-
Skorupka solna
- 600 g (4 szklanki) mąki
- 500 g soli kuchennej
- 250 ml (1 szklanka) wody
-
Piccalilli
- po 400 g kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki, ogórka, cebuli perłowej, wszystko pokrojone na małe kawałki
- 270 g (1 filiżanka) soli
- 750 ml (3 szklanki) octu jabłkowego
- 165 g (¾ szklanki) cukru
- 2 łyżki mielonej kurkumy
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 łyżki mielonej gorczycy
- 1 łyżka nasion gorczycy żółtej
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- 250 ml (1 szklanka) octu słodowego
-
Składniki na Lunch oracza
- Dojrzewający cheddar i ser pleśniowy, krążki czerwonej cebuli, seler, ogórek i marchew, pomidorki koktajlowe, jabłka, ugotowane jajko, musztarda i chrupiący chleb
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piccalili zrób 2 tygodnie wcześniej. Wymieszaj warzywa z solą w misce, przykryj ściereczką i zostaw na noc. Zbierz gromadzącą się ciecz, opłucz warzywa pod zimną wodą i przenieś do dużego rondla. Zalej octem jabłkowym, posyp cukrem, zagotuj i gotuj jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj kolejne 2-3 minuty. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z octem słodowym i zalej tym warzywa, nieprzerwanie mieszając. Przenieś warzywa i zagęszczony płyn do słoików. Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu przez minimum 2 tygodnie. Słoiki można trzymać do 6 miesięcy.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
Upraż nasiona fenkułu i czarny pieprz na suchej patelni przez 3 minuty, aż zrobią się aromatyczne. Zetrzyj na proszek w moździerzu.
Rozgrzej dużą patelnię. Kiedy zacznie dymić, przysmaż na niej boczek z każdej strony, aż zrobi się brązowy.
Wymieszaj mąkę, sól i wodę w dużej misce. Zagnieć ciasto. Przełóż na oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj, aż zrobi się gładkie. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 milimetrów. Posyp je mieszanką przypraw i połóż na nich boczek, warstwą tłuszczu do dołu. Natrzyj boczek pozostałą mieszanką przypraw. Zawiń ciasto i zamknij w nim boczek tak, żeby nie było żadnych dziur. Połóż boczek na blasze do pieczenia i piecz przez 3 godziny. Wyciągnij z piekarnika i zostaw na 30 minut.
Przed serwowaniem otwórz skorupkę i wyrzuć. Pokrój wieprzowinę na plasterki i podawaj z piccalili oraz z resztą składników Lunchu oracza.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź