Lunch oracza z boczkiem w solnej skorupce

Lunch oracza z boczkiem w solnej skorupce
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 7)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego

  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1,5 kg boczku wieprzowego bez skóry i bez kości

  • Skorupka solna

  • 600 g (4 szklanki) mąki
  • 500 g soli kuchennej
  • 250 ml (1 szklanka) wody

  • Piccalilli

  • po 400 g kalafiora, fasolki szparagowej, marchewki, ogórka, cebuli perłowej, wszystko pokrojone na małe kawałki
  • 270 g (1 filiżanka) soli
  • 750 ml (3 szklanki) octu jabłkowego
  • 165 g (¾ szklanki) cukru
  • 2 łyżki mielonej kurkumy
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżki mielonej gorczycy
  • 1 łyżka nasion gorczycy żółtej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • 250 ml (1 szklanka) octu słodowego

  • Składniki na Lunch oracza

  • Dojrzewający cheddar i ser pleśniowy, krążki czerwonej cebuli, seler, ogórek i marchew, pomidorki koktajlowe, jabłka, ugotowane jajko, musztarda i chrupiący chleb

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piccalili zrób 2 tygodnie wcześniej. Wymieszaj warzywa z solą w misce, przykryj ściereczką i zostaw na noc. Zbierz gromadzącą się ciecz, opłucz warzywa pod zimną wodą i przenieś do dużego rondla. Zalej octem jabłkowym, posyp cukrem, zagotuj i gotuj jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przyprawy, wymieszaj i gotuj kolejne 2-3 minuty. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z octem słodowym i zalej tym warzywa, nieprzerwanie mieszając. Przenieś warzywa i zagęszczony płyn do słoików. Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu przez minimum 2 tygodnie. Słoiki można trzymać do 6 miesięcy.

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

Upraż nasiona fenkułu i czarny pieprz na suchej patelni przez 3 minuty, aż zrobią się aromatyczne. Zetrzyj na proszek w moździerzu.

Rozgrzej dużą patelnię. Kiedy zacznie dymić, przysmaż na niej boczek z każdej strony, aż zrobi się brązowy.

Wymieszaj mąkę, sól i wodę w dużej misce. Zagnieć ciasto. Przełóż na oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj, aż zrobi się gładkie. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 milimetrów. Posyp je mieszanką przypraw i połóż na nich boczek, warstwą tłuszczu do dołu. Natrzyj boczek pozostałą mieszanką przypraw. Zawiń ciasto i zamknij w nim boczek tak, żeby nie było żadnych dziur. Połóż boczek na blasze do pieczenia i piecz przez 3 godziny. Wyciągnij z piekarnika i zostaw na 30 minut.

Przed serwowaniem otwórz skorupkę i wyrzuć. Pokrój wieprzowinę na plasterki i podawaj z piccalili oraz z resztą składników Lunchu oracza.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA