Lucjan czerwony w stylu Veracruz

Lucjan czerwony w stylu Veracruz
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

  • 40 ml białego octu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 kg sprawionego lucjana czerwonego
⅓ szklanki oliwy
  • 1½ szklanki posiekanej cebuli cukrowej
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • ½ szklanki jalapeño pokrojonego na plasterki, bez pestek
  • 4 szklanki pomidora pokrojonego w kostkę
  • sól do smaku
  • 6 listków laurowych
  • ½ pęczka tymianku
  • ½ szklanki marynowanego jalapeño (plus 2 łyżki zalewy)
  • 1 szklanka zielonych oliwek (plus 2 łyżki solanki)
  • ½ szklanki kaparów, osączonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiksuj na gładką masę 2 ząbki czosnku z białym octem. Odstaw.

Po obu stronach ryby zrób 4 głębokie, ukośne nacięcia. Ułóż rybę na blasze do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm, którą można postawić bezpośrednio na ogniu. Wlej 2 cm warstwę wody. Postaw na średnim ogniu i przykryj. Zostaw na 25 minut.

Rozgrzej garnek o głębokości 30 cm. Wlej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmażaj na małym ogniu 5 minut do miękkości, uważając, żeby nie zrumienić. Dodaj czosnek. Często mieszając, smaż dalej. Po 2 minutach wrzuć jalapeño. Smaż kolejne 5 minut, aż składniki zmiękną.

Dodaj ocet z czosnkiem. Zamieszaj. Dorzuć pomidory pokrojone w kostkę. Posól. Często mieszając, smaż dalej.

Po 20 minut zdejmij pokrywę z blachy z rybą. Sprawdź, czy się udusiła. Dorzuć listki laurowe i tymianek. Polej rybę mieszaniną z pomidorami. Dodaj jalapeño, oliwki i kapary. Zamieszaj ostrożnie sos, starając się, nie uszkodzić ryby. Duś jeszcze 10 minut, aż pomidory zmiękną.

Przed podaniem ostrożnie wyłóż rybę na półmisek. Polej sosem. Podawaj z gotowanym białym ryżem i podgrzanymi tortillami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA