Lucjan czerwony w stylu Veracruz
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
Składniki:
- 40 ml białego octu
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 kg sprawionego lucjana czerwonego
⅓ szklanki oliwy
- 1½ szklanki posiekanej cebuli cukrowej
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- ½ szklanki jalapeño pokrojonego na plasterki, bez pestek
- 4 szklanki pomidora pokrojonego w kostkę
- sól do smaku
- 6 listków laurowych
- ½ pęczka tymianku
- ½ szklanki marynowanego jalapeño (plus 2 łyżki zalewy)
- 1 szklanka zielonych oliwek (plus 2 łyżki solanki)
- ½ szklanki kaparów, osączonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiksuj na gładką masę 2 ząbki czosnku z białym octem. Odstaw.
Po obu stronach ryby zrób 4 głębokie, ukośne nacięcia. Ułóż rybę na blasze do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm, którą można postawić bezpośrednio na ogniu. Wlej 2 cm warstwę wody. Postaw na średnim ogniu i przykryj. Zostaw na 25 minut.
Rozgrzej garnek o głębokości 30 cm. Wlej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmażaj na małym ogniu 5 minut do miękkości, uważając, żeby nie zrumienić. Dodaj czosnek. Często mieszając, smaż dalej. Po 2 minutach wrzuć jalapeño. Smaż kolejne 5 minut, aż składniki zmiękną.
Dodaj ocet z czosnkiem. Zamieszaj. Dorzuć pomidory pokrojone w kostkę. Posól. Często mieszając, smaż dalej.
Po 20 minut zdejmij pokrywę z blachy z rybą. Sprawdź, czy się udusiła. Dorzuć listki laurowe i tymianek. Polej rybę mieszaniną z pomidorami. Dodaj jalapeño, oliwki i kapary. Zamieszaj ostrożnie sos, starając się, nie uszkodzić ryby. Duś jeszcze 10 minut, aż pomidory zmiękną.
Przed podaniem ostrożnie wyłóż rybę na półmisek. Polej sosem. Podawaj z gotowanym białym ryżem i podgrzanymi tortillami.
Po obu stronach ryby zrób 4 głębokie, ukośne nacięcia. Ułóż rybę na blasze do pieczenia o wymiarach 20 cm x 40 cm, którą można postawić bezpośrednio na ogniu. Wlej 2 cm warstwę wody. Postaw na średnim ogniu i przykryj. Zostaw na 25 minut.
Rozgrzej garnek o głębokości 30 cm. Wlej oliwę i wrzuć cebulę. Podsmażaj na małym ogniu 5 minut do miękkości, uważając, żeby nie zrumienić. Dodaj czosnek. Często mieszając, smaż dalej. Po 2 minutach wrzuć jalapeño. Smaż kolejne 5 minut, aż składniki zmiękną.
Dodaj ocet z czosnkiem. Zamieszaj. Dorzuć pomidory pokrojone w kostkę. Posól. Często mieszając, smaż dalej.
Po 20 minut zdejmij pokrywę z blachy z rybą. Sprawdź, czy się udusiła. Dorzuć listki laurowe i tymianek. Polej rybę mieszaniną z pomidorami. Dodaj jalapeño, oliwki i kapary. Zamieszaj ostrożnie sos, starając się, nie uszkodzić ryby. Duś jeszcze 10 minut, aż pomidory zmiękną.
Przed podaniem ostrożnie wyłóż rybę na półmisek. Polej sosem. Podawaj z gotowanym białym ryżem i podgrzanymi tortillami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W