Lody z dżemu ze śliwek kakadu

Lody z dżemu ze śliwek kakadu
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Lody
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) mleka

  • 250 ml (1 szklanka) śmietanki
  • 75 g (⅓ szklanki) drobnego cukru
  • 6 żółtek jaj
  • ½ szklanki dżemu ze śliwek Kakadu lub innego rodzaju dżemu, który lubisz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dżemy nie zawszę muszą być rozsmarowywane na pieczywie. Można je wykorzystać do produkcji lodów. Tu użyty zostanie dżem z australijskiego owocu, śliwki Kakadu.

Wlej mleko i śmietankę do rondla i zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. W tym czasie w dużej misce utrzyj cukier z żółtkami na gęstą masę.

Zrób prosty custard, dolewając powoli gorące mleko do mieszanki jajecznej, nieprzerwanie mieszając. Wlej z powrotem do rondla i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanka pokryje jej tylną część.

Do dużej miski dodaj dżem. Przelej custard do miski przez drobne sitko i wymieszaj, aż składniki się połączą. Włóż miskę do wody z lodem.

Przelej schłodzoną mieszankę do maszynki do lodów i ubijaj zgodnie z zaleceniem producenta. Następnie przełóż ubitą mieszanką do litrowego pojemnika i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.

Serwuj lody z wafelkach.

Uwaga
Dżem ze śliwek Kakadu można kupić w sklepach z kuchnią regionalną.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA