Lody z dżemu ze śliwek kakadu
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Lody
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
Składniki:
-
500 ml (2 szklanki) mleka
- 250 ml (1 szklanka) śmietanki
- 75 g (⅓ szklanki) drobnego cukru
- 6 żółtek jaj
- ½ szklanki dżemu ze śliwek Kakadu lub innego rodzaju dżemu, który lubisz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dżemy nie zawszę muszą być rozsmarowywane na pieczywie. Można je wykorzystać do produkcji lodów. Tu użyty zostanie dżem z australijskiego owocu, śliwki Kakadu.
Wlej mleko i śmietankę do rondla i zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. W tym czasie w dużej misce utrzyj cukier z żółtkami na gęstą masę.
Zrób prosty custard, dolewając powoli gorące mleko do mieszanki jajecznej, nieprzerwanie mieszając. Wlej z powrotem do rondla i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanka pokryje jej tylną część.
Do dużej miski dodaj dżem. Przelej custard do miski przez drobne sitko i wymieszaj, aż składniki się połączą. Włóż miskę do wody z lodem.
Przelej schłodzoną mieszankę do maszynki do lodów i ubijaj zgodnie z zaleceniem producenta. Następnie przełóż ubitą mieszanką do litrowego pojemnika i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.
Serwuj lody z wafelkach.
Uwaga
Dżem ze śliwek Kakadu można kupić w sklepach z kuchnią regionalną.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź