Kuskus z owocami na ostro

Kuskus z owocami na ostro
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • ½ łyżeczki uprażonego kminu
  • ½ łyżeczki uprażonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 2 szklanki gorącego bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka kuskusu
  • ½ szklanki uprażonych migdałów w płatkach
  • 1 szklanka zielonych winogron
  • pokrojonych na połówki
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • pokrojonych w ćwiartki
  • ½ szklanki suszonych brzoskwiń
  • pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka pasty harissa
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę i smażyć 2 minuty. Rozetrzeć nieco kmin i kolendrę i wsypać na patelnię razem z papryką. Smażyć 1 minutę. Wsypać kuskus, zalać bulionem i dodać migdały i winogrona. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodać suszone owoce i przykryć. Dusić 2 minuty, zgasić ogień i trzymać pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Rozkruszyć kuskus widelcem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA