Kurczak z salsa verde
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.60)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki smalcu lub oleju o neutralnym smaku
- np. z pestek winogron lub kukurydzianego
- 4 udka kurczaka (razem z podudziami)
- przekrojone na pół
- lub 8 samych udek
- sól i pieprz
- 1 i ½ szklanki pestek zielonego kabaczka
- 1 duża dymka
- posiekana
- 4 ząbki czosnku
- posiekane
- 4 średnie świeże papryczki chili poblano (lub inne łagodne)
- pozbawione gniazd nasiennych i posiekane
- 2 świeże papryczki chili serrano
- jalapeño lub inne ostre
- pozbawione gniazd nasiennych i rozgniecione (dwolnie)
- 450 g tomatillos (16 – 20)
- łuskanych i opłukanych (mogą być z puszki
- użyć wtedy też sosu)
- ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
- ¼ szklanki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka siekanego świeżego oregano lub majeranku
- sok z limonki do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włożyć słoninę lub wlać olej na głęboką, dużą patelnię z przykrywką. Na średnim ogniu stopić słoninę lub rozgrzać olej. Włożyć kurczaka, skórą do spodu. Doprawić solą i pieprzem, porządnie zrumienić przez ok. 10 – 15 minut, przekręcając w razie potrzeby. Zdjąć kurczaka z patelni, zlać nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni delikatnie zrumienić nasiona kabaczka na średnim ogniu, wyjąć łyżką cedzakową. Dodać cebulę, czosnek i papryczki chili. Smażyć, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać tomatillos z sosem. Jeśli używamy świeżych, dodać ½ szklanki bulionu lub wody. Zamieszać, odparować na średnim ogniu, przez ok. 5 minut. Dodać nasiona kabaczka i kurczaka. Przykryć i dusić przez ok. 15 minut, w razie potrzeby dolewając bulionu lub wody. Wyjąć kurczaka. Dodać do sosu świeże zioła i limonkę. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia meksykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W